keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Uusi kuntosaliohjelma!

Jihuuuu! Mulla on uusi kuntosaliohjelma! Oon niiiiiiin into piukeena! :) Jännä homma, miten joku noin pieni asia (kuin uusi kuntosaliohjelma) voi tuoda näin paljon lisämotivaatiota treenaamiseen!

Kuntosaliohjelmia voi olla monenlaisia. Jaot voivat vaihdella 1-jakoisesta (jossa koko kroppa käydään läpi kerralla) jopa 5-jakoiseksi (varmaan 6-jakoinenkin on mahdollinen, mutta sen järkevyydestä voidaankin sitten olla montaa mieltä).

Millaisia kuntosali-ohjelmia teillä on käytössänne?

Minä olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että jokaisella treenaajalla tulisi olla kuntosaliohjelma. Se tekee kuntosaliharjoittelusta tavoitteellista ja nousujohteisuutta on helpompi seurata. Harjoitusohjelman lähtökohtana ovat aina harjoittelijan toiveet ja tavoitteet. Tavoitteena on totuttaa keho ohjelman vaatimuksiin. Tottumiseen menee aikaa noin pari kuukautta (säännöllistä harjoittelua), minkä jälkeen on aika päivittää ohjelmaa.

Harjoittelijan tavoitteet määräävät sen, kannattaako rakentaa koko vartalon kattava, yksijakoinen ohjelma vai useampaan osaan pilkottu ohjelma. Nyrkkisääntö on, että samaa lihasryhmää ei kannattaisi harjoittaa 48 tunnin sisällä. Toki palautumisaika vaihtelee yksilöllisesti ja siihen vaikuttavat monet asiat (kuntotaso, treenin intensiteetti, ravinto, lihashuolto, jne.).

Kun tavoitteena on lisätä lihasmassaa ja voimaa, kannattaa harjoitusohjelma jakaa lihasryhmien kannalta osiin. Harjoitusohjelman jakaminen mahdollistaa sen, että voidaan harjoitella usein ja harjoituksen teho ja keskittyminen ovat korkealla tasolla.

Omana tavoitteenani on tällä hetkellä kiinteytyminen (eli rasvaprosenttia pienemmäksi) ja lihasmassan hankinta. Kiinteytyjälle sopii hyvin ihan 1-jakoinenkin ohjelma, mutta 2-jakoinen  ohjelma soveltuu kiinteytymisen lisäksi myös kehonmuokkaukseen. 3-jakoinen ohjelma puolestaan soveltuu lihasmassan ja voiman hankintaan sekä kiinteytymiseen. Pitkien pohdintojen jälkeen päädyin tekemään itselleni 3-jakoisen ohjelman. Jes!

Seuraava mietintämyssyn aihe oli, että kuinka jaan lihasryhmät kolmeen osaan. Mahdollisuuksia on nimittäin tässäkin monia! Päätin kokeilla jotain aivan uutta ja laitoin treeniohjelmaani työntöpäivän, vetopäivän ja jalkapäivän! Sellaista minulla ei ole ollut koskaan aikaisemmin :) Työntöpäivänä treenataan lihaksia, jotka tekevät työntöliikettä. Tällaisia lihaksia ovat ojentajat, olkapäät sekä rinta. Vetopäivänä puolestaan treenataan lihaksia, jotka tekevät vetoliikettä. Tällaisia lihaksia ovat yläselkä, takaolkapäät ja hauikset. Jalkapäivänä treenataan jalat (etu- ja takareidet, peppu, pohkeet, selkä ja vatsa).

Kävin aamulla tekemässä ensimmäisen työntöpäivä-treenini! Olipa kivaa ja tehokkaantuntuista! :) Tein myös jotain muuta, mitä en ole tehnyt ikinä aikaisemmin - loukkasin nimittäin itseni salilla! Rupesin vaihtamaan alataljaan tankoa, kun joku terävä reuna siitä tangosta viilsi peukalooni  haavan! Jäiks! Tosi hygieenistä... Ensiapuna käsidesiä haavaan (aijaijaijai, kun kirvelsi!!) ja jälleen menoksi! :D

KUNTOSALITREENI - TYÖNTÖPÄIVÄ
72 min
-300 kcal (48 % rasvaa)
Keskisyke: 102 ; Max.syke: 146

Päivän seuraava kohokohta oli parturissa käynti - nyt mulla on uusi pää! Kuinka virkistävää! :)

Mutta nyt täytyy keittää kupponen kahvia ja syventyä kertailemaan siihen teoriakokeeseen. Kolmas lomapäivä kohta lopuillaan enkä oo saanut vielä oikein mitään aikaiseksi (paitsi uuden saliohjelman suunnittelua, sportsdirectin vaatteiden kuolailua ja kaikkea muuta yhtä tärkeää ja välttämätöntä). Aaaapuuuvah! No ei paniikkia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti